Interviews met leden


Interview met Lieke Janssen (november 2016)
Lieke Janssen speelt al vele jaren in het dames poloteam van BZ&PC. Lieke is getrouwd met Perry en sinds een aantal maanden moeder van Sil. Ik heb met Lieke gesproken over haar twee grote hobby’s; waterpolo en haar bedrijf Epic Body.
Lieke is op 12 jarige leeftijd begonnen met wedstrijdzwemmen. Echter, toen een vriendin haar een keer meenam naar een waterpolo training vond ze dat meteen veel leuker.  Ze stapte direct over naar waterpolo. Hier beleeft ze veel plezier aan. Vooral in de tijd dat haar vader (Fons) ook wedstrijden speelde was het leuk om elkaar aan te moedigen of samen te spelen tijdens het oliebollentoernooi.
De kleding en tassen van het dames team zijn gesponsord door Café ’t Centrum. Iedere laatste woensdag van de maand na afloop van de training is het Dames-team daar te vinden. Hoewel het Dames-team erg goed draait en ze meerdere malen de 2e of 3e plaats hebben behaald in de competitie, zijn ze nog nooit 1e geworden. Het is dan ook de droom van Lieke om samen met haar team het kampioenschap naar Boxmeer te halen.
Van haar andere hobby (personal training en het geven van voedingsadvies en trainingsadvies) heeft Lieke haar beroep gemaakt. Toen Lieke na haar opleiding Sport, Gezondheid en Management als vestigingsmanager bij een fitnesscentrum ging werken, zag ze verschillende personal trainers aan het werk. Wat haar aansprak was dat klanten van het fitnesscentrum heel tevreden waren over de begeleiding en adviezen die ze van de personal trainers ontvingen. Hierdoor werd haar interesse voor dit beroep gewekt en is ze louter uit eigen interesse de opleiding tot personal trainer gaan volgen. Over alles wat ze daar leerde was ze erg enthousiast! Al snel waren er veel mensen uit haar omgeving die bij Lieke kwamen voor trainingsadvies en voedingsadvies. Het besluit om voor haarzelf te beginnen volgde snel. In mei 2015 is Lieke haar bedrijf Epic Body gestart. Men kan hier terecht voor onder andere voedingsadvies, trainingsadvies, personal training, advies voor het verbeteren van sportprestaties en advies bij blessures. Lieke haalt veel voldoening uit de positieve reacties die ze van haar klanten ontvangt. Veel klanten waarderen de 1-op-1 aanpak. Door het "op maat" advies en persoonlijke trainingen voelt men zich prettig en veilig (voor meer informatie kijk op www.epicbody.nl).
Epic Body is sponsor van BZ&PC, en bij deze willen we Lieke hartelijk danken voor de sponsoring van onze vereniging.
Door: Marian Stevens

 

14 November stond onderstaand artikel over Gerardo Petronilia in de Gelderlander (katern Clubhelden)
 Hoe bent u met waterpolo in aanraking gekomen?
„Op mijn 8ste ben ik in Curaçao begonnen met wedstrijdzwemmen. Ik heb als kind alle watersporten voorbij zien komen. Op mijn 16de vond ik het genoeg: alleen maar baantjes trekken werd saai. Ik wilde afwisseling. Alle kanten op zwemmen en in teamverband opereren. Met mijn club uit Curaçao heb ik internationale wedstrijden in Aruba, Venezuela en de Dominicaanse Republiek gespeeld.”Hoe bent u dan bij BZ&PC terechtgekomen?
„Ik heb mijn studie scheikunde in Nijmegen gedaan. Daar heb ik ook mijn vrouw ontmoet met wie ik in Gennep woon. Ik heb gespeeld bij Aqua Novio'94 en studentenclub Hydrofiel. Na de komst van ons eerste kind ben ik in Nijmegen gestopt en op zoek gegaan naar een vereniging in de buurt. Vroeger was er een in Gennep, maar die is er niet meer. Zo kwam ik acht jaar geleden bij BZ&PC. Als actief waterpoloër zag ik dat de club min of meer aan het doodbloeden was. Dat wilde ik helpen voorkomen.”Op welke manier doet u dat?
„Omdat ik best hoog gespeeld heb met Aqua Novio werd ik gevraagd als jeugdtrainer. Ik was als poloër altijd al met techniek en tactiek bezig. Ik vind het leuk om kinderen te begeleiden en mijn kennis over te dragen. Ik geef training aan meerdere leeftijdsgroepen. Waterpolo is helaas niet zo bekend in de regio, maar de club doet er alles aan om de sport onder de aandacht te brengen. Door middel van verschillende acties zoals vriendentrainingen en open dagen.”Zie u effect van die acties?
„Het ledenaantal is de laatste jaren stabiel. Mijn wens is dat we gaan groeien zodat we ook met de jeugd competitie gaan spelen. Maar ook als dat niet lukt, blijf ik hier trainer. Het is gewoon leuk om te doen. Ik hoef niet naar een grotere club. Wil het ook niet te bont maken, want ik heb ook nog een gezin. Ik heb de enige van de familie die poloot. Mijn oudste dochter heeft het wel gedaan, maar heeft voor hockey gekozen. Wel jammer, maar ze moet doen wat ze leuk vindt. Sporten doe je voor je plezier. Dat staat ook voorop.”Interview met Loek Reijnen (april 2016)
Voor de eerste editie van dit item hebben we gesproken met Loek Reijnen.
De meeste BZ&PC leden zullen Loek wel kennen, hij speelt in het heren 1 team van BZ&PC, is scheidsrechter voor onze club en is trainer geweest van het Dames team. Loek is 29 jaar, en sinds najaar van 2015 (na een relatie van 4 jaar) weer vrijgezel. Het waterpolo heeft Loek niet van vreemden; veel van zijn familie leden spelen (Jolieke), of hebben waterpolo gespeeld (vader Hans, zus Miranda, Oom Cor, Tante Wilma, neef Tom). Zijn moeder is een poosje penningmeester van BZ&PC geweest, en zij bedacht allerlei acties om geld binnen te halen voor de club.
Loek is al op zijn 3e jaar begonnen met zwemmen. Vanaf ongeveer 10-jarige leeftijd is hij  begonnen met waterpolo, en vanaf zijn 13de speelde hij wedstrijden. Daarnaast deed hij in die tijd ook aan voetbal. Echter toen hij 15 jaar was heeft hij besloten zich volledig op het waterpolo te richten. Een beslissing waar wij als club erg blij mee zijn. Naast zijn grote hobby waterpolo,  vindt Loek het leuk om computor netwerken aan te leggen en PC’s op te schonen. Op donderdagavonden speelt hij samen met zijn team Nog’us 3 darts competitie (middelste divisie).
Met een slecht vooruitzicht op een baan is hij drie en half jaar geleden gestopt met zijn studie architectuur aan de TU in Eindhoven. Inmiddels heeft hij gelukkig een baan gevonden als technisch beheerder gebouwen bij de gemeente Heeze/Leende. Hier coördineert hij het groot-onderhoud aan diverse gebouwen van de gemeente. Loek voelt zich betrokken bij de gemeente, en werkt hard samen met zijn collega’s om zijn afdeling verder ontwikkelen tot een professionele vastgoed divisie.
Acht jaar geleden is aan Loek gevraagd of hij de scheidsrechtercursus wilde gaan volgen. Omdat dit Loek wel leuk leek is hij deze cursus (die bestaat uit 6 bijeenkomsten en een examen) gaan volgen. Daarna is hij wedstrijden gaan fluiten. Als je eenmaal scheidsrechter bent wordt je regelmatig beoordeelt. Na afloop van dergelijke beoordeling krijg je feedback waardoor je jezelf kunt verbeteren. De afgelopen 8 jaar heeft Loek veel goede beoordeeldingen ontvangen, hetgeen ook bepalend is voor het niveau van de wedstrijden die je mag fluiten. Loek fluit nu alle wedstrijden in de regio, en kan nog maar 1 stap groeien. Zijn doel is om over 5 jaar bond-scheidsrechter te zijn. Samen met Irma Verweimeren en Hans van Hooij is Loek nu scheidrechter bij BZ&PC. Loek zal dit jaar de W-official cursus gaan verzorgen. We hopen op een hoge opkomst.
Voor Loek is het een uitdaging om als scheidrechter er voor te zorgen dat de wedstrijd zo vloeiend mogelijk verloopt door op bepaalde momenten juist wel of niet in te grijpen. De ervaring die hij heeft opgedaan als scheidsrechter komen goed van pas wanneer hij zelf een waterpolowedstrijd speelt. Zo is hij zich tijdens het spel steeds bewust waar een scheids juist wel of niet op let. Andere voordelen die goed van pas komen zijn het doorzien van trucjes, meer begrip heeft voor de scheidrechter, en is zijn spel- en tactisch inzicht als speler verbeterd. Dit kwam goed naar voren toen Loek samen met Mathijs en Jack naar het olympisch kwalificatie toernooi 2016 van de waterpolo dames is gaan kijken, en bleek dat dat ieder vanuit zijn eigen perceptief (die van keeper, trainer en scheidsrechter) naar de wedstrijd zat te kijken.
Helaas zijn er soms ook wat minder leuke dingen aan het scheidsrechter zijn. Een keer kreeg Loek na het uitreiken van een UMV een behoorlijk agressieve reactie van een speler. Echter, in een latere ontmoeting kwam deze speler naar Loek toe om de situatie te bespreken. Daaruit bleek dat de privé-situatie van de speler een rol in zijn gedrag speelde. Als scheidsrechter moet je dus af en toe sterk in je schoenen staan en krijg je met situaties te maken die je niet altijd in de hand hebt. Loek is dan ook van mening dat wanneer je als scheids open en eerlijk communiceert, dit erg gewaardeerd wordt. Hij krijgt dan ook vaak positieve reacties op manier waarop hij de wedstrijden fluit.
 Een belangrijk stap bij het helpen van scheidsrechters in moeilijke situaties is het doel van de KNZB om op alle wedstrijden in de toekomst 2 scheidsrechters in te zetten. Dit moet verder zorgen voor meer rust bij scheidsrechters tijdens de wedstrijd en het biedt de mogelijkheid om startende scheidsrechters goed te ondersteunen. Loek geeft aan dat dit als direct gevolg heeft dat er een groter beroep gedaan wordt op de clubs om scheidrechters aan te leveren. Voor BZ&PC betekent dit zelfs dat de drie scheidsrechters die wij nu leveren in de toekomst niet voldoende zijn om nog de zelfde hoeveelheid waterpoloteams in te schrijven.
Loek roept dan ook op om jezelf aan te melden als scheidrechter. Iedereen kan scheidrechter worden. Je kunt zelf bepalen hoeveel wedstrijden, en op welke tijdstippen je fluit. Daarbij geldt, hoe meer scheidsrechters wij in de toekomst hebben, hoe minder je in principe hoeft te fluiten. Je wordt goed begeleid, en bovendien ontvang je een kleine vergoeding van de club. Heb jij ook de ambitie om scheidsrechter te worden en je in te zetten voor onze club, neem dan contact op met een van de bestuursleden. BZ&PC moet zeker nog een paar extra scheidsrechters hebben om toekomstbestendig te zijn.
 
 • Bewegez
 • Café-zaal 't Centrum Boxmeer
 • Installatietechniek C. de Bruijn
 • Cybox internet & communicatie
 • EEF Makelaars
 • 't Hoogkoor
 • HTB
 • Pragmaticon
 • Pub Esser
 • Schaar en Naald
 • SponsorKliks, gratis sponsoren!
 • Vertaalbureau Francissen