Startgemeenschap Noord-Limburg


Boxmeerse Zwem & Polo Club, Spio uit Venray en Vivalo uit Gennep vormen samen de Startgemeenschap Noord- Limburg. www.sgnoordlimburg.nl.

De startgemeenschap is opgericht in juli 1999 en BZ&PC is in juli 2007 hierbij aangesloten.
Het bestuur bestaat uit 6 personen iedere verenging levert twee personen.

Het doel hiervan is een zo breed mogelijk deelnemersveld te creëren voor de wedstrijden. Deze formule is een succes gebleken.Niet alleen sportief gezien, maar zeer zeker ook op het gebied van onderlinge verbondenheid en saamhorigheid. Wedstrijdzwemmen is een sportieve vrije tijdsbesteding, waarbij inzet, motivatie, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen een grote rol spelen. Het is een sport, waarbij je als eenling presteert, maar ook als team deelneemt aan competitie wedstrijden. Een sport, waarvoor je meerdere keren traint op techniek en conditie. Ook in trainingsverband wordt er steeds meer samengewerkt. Als er geen training is in Boxmeer, kun je nu kosteloos deelnemen aan trainingen op de andere dagen bij de verenigingen die aangesloten zijn bij de startgemeenschap.

Spio Venray traint in "De Sprank":
De Sprank Venray
Kempweg 70
5801 VV Venray 
Maandag: 18.00 - 19.00 uur  
Woensdag: 18.00 - 19.30 uur
Vrijdag: 18.00 - 19.00 uur.

Vivalo traint in "Picamara":
Picaradie Gennep
Maandag: 18.30 - 19.30 uur
Woensdag: 19.00 - 20.00 uur
Donderdag: 19.00 - 20.00 uur/ 20.00 - 21.00 uur
Vrijdag: 19.00 - 20.00 uur / 20.00 - 21.00 uur

Er is ook een gezamenlijke training voor de leden van de startgemeenschap op zaterdag 07.30 - 08.30 uur Deze vind plaats in het thuisbad van Vivalo, Pica Mare te gennep. Deze training is voor elke leeftijd, en voor iedereen die aangesloten is bij de startgemeenschap. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden.

 Brevetzwemmen
Deze wedstrijd zal aangevraagd worden bij de KNZB en is dus een officiële wedstrijd. De tijden die je dan zwemt zijn officiële tijden mits er een andere zwemmer mee zwemt van een andere club.Er wordt gezwommen voor een “Noord-Limburg” brevet. Hier kunnen alle zwemmers van BZ&PC, Vivalo en Spio aan deelnemen. Dus ook de recreanten.
Voor het brevetzwemmen gelden dezelfde eisen als door de KNZB opgesteld zijn. De zwemmer of zwemster moet alle 4 zwemslagen correct en binnen een bepaalde tijd zwemmen. Het behalen van de diverse brevetten gebeurt in oplopende volgorde. Men behaalt eerst brevet 1, daarna brevet 2 enz.
Men dient alle voorafgaande brevetten te bezitten, voordat men voor het volgende brevet kan zwemmen. Vanaf brevet 4 moet de zwemmer of zwemster op 1 januari voorafgaand 9 jaar of ouder zijn geworden. Bij uitzondering kan er gekozen worden om niet voor een brevet te zwemmen, maar voor een deelnamecertificaat. Dit kan bv, wanneer een zwemmer nog kans heeft om een limiet te halen voor een provinciaal of nationaal kampioenschap. 2e uitzondering is, voor zwemmers, die ouder zijn als 10 jaar en die gedurende het hele jaar door geen 25 meters kunnen zwemmen.
In eerste instantie zwem je dus altijd voor een brevet, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen worden met de trainers besproken. Zij moet fiatteren als er andere afstanden gezwommen worden.
Aanloop brevet en 1, 2, 3 geldt voor zowel jongens als meisje.

Kleding
Clubtenue kun je in bruikleen krijgen van de startgemeenschap voor een prijs van
€ 10,- per jaar. De kleding blijft eigendom van SG Noord-Limburg dus wees er zuinig mee. Kleding die beschadigd of vermist wordt zul je zelf moeten betalen. Je bent verplicht bij elke wedstrijd te verschijnen in clubtenue Dit i.v.m. de afspraken die wij als SG Noord-Limburg gemaakt hebben met de sponsor. Omdat iedereen hetzelfde poloshirt en dezelfde korte broek draagt, hebben we de tenues genummerd, zodat we kunnen zien bij wie het shirt of broek hoort. Bij het inzwemmen doe je de kleding in je tas dus niet op je tas. Bij de wedstrijd trekt je kleren pas vlak voor de start uit, je mag ze dan bij het startblok neerleggen, meestal staan er mandjes. Leg ze niet op de grond dan worden ze nat. Als er geen mandjes zijn vraag je netjes aan de official of je ze over de stoel mag hangen. Als je de kleding al eerder uittrekt, dan krijg je het te koud.
Blijf dus altijd warm aangekleed tot vlak voor de start.
Prijsuitreiking ben je ook altijd verplicht in je clubkleding te verschijnen (poloshirt en broek) dit is ook i.v.m de afspraken die we hebben met onze sponsors.

Badmuts
Tijdens de wedstrijden is het verplicht, als je een badmuts draagt,  de badmuts te dragen van SG Noord-Limburg. Deze kun je aanschaffen voor de prijs van € 5,- bij Annemiek van Dijk (e-mail; annemiekvandijk26@gmail.com). Met deze badmutsen is het voor de coaches beter te zien waar zijn zwemmers in het water liggen.

Ook hebben we ouders of oudere zwemmers/sters nodig die als ploegleider kunnen functioneren op wedstrijden. Geef dit door gelijkertijd met het aanmelden van u kind voor een wedstrijd, dan zorgt de t.c. dat u gepaste kleding en de ploegleider tas tot uw beschikking heeft. Hier zit alles in voor de wedstrijd.

De werkzaamheden voor deze ploegleiders zijn:

 • Controleren of alle zwemmers/sters aanwezig zijn voor we gaan inzwemmen.
 • Is er toch onverhoopt een ziektemelding deze z.s.m. invullen op een ziektemeldings formulier en doorgeven aan de jury. Let op dat je dit gedaan hebt voor de wedstrijd begint.
 • Het markeren van alle zwemmers/sters op de programma’s.
 • wanneer de wedstrijd begint, er zorg voor dragen dat de kinderen zich afdrogen en warm aankleden na elke race.
 • Help ze er aan herinneren dat ze wat  mogen eten en voldoende drinken.
 • Kwartier voor een zwemmer/ster moet zwemmen warm laten draaien en naar de voorstart sturen.

Als je voor de eerste keer mee gaat als ploegleider vraag dan ook aan de trainers hoe het in zijn werk gaat. We proberen je zo goed mogelijk te begeleiden hoe de gang van zaken gaan.

Ter afsluiting misschien het belangrijkste advies: 

Beleef samen met uw kind zoveel mogelijk plezier van zijn of haar zwemmen en prestaties!

 • Bewegez
 • Café-zaal 't Centrum Boxmeer
 • Installatietechniek C. de Bruijn
 • Cybox internet & communicatie
 • EEF Makelaars
 • 't Hoogkoor
 • HTB
 • Pragmaticon
 • Pub Esser
 • Schaar en Naald
 • SponsorKliks, gratis sponsoren!
 • Vertaalbureau Francissen