De CLASH


Donderdag 02 februari 2023
Gerardo Petronilia (midden, zwarte cap) doet verdedigend zijn werk. Hij is trainer van BZ&PC 1 en 2.
 
Gerardo Petronilia (midden, zwarte cap) doet verdedigend zijn werk. Hij is trainer van BZ&PC 1 en 2. © Ed van Alem
Waterpoloclub BZ&PC uit Boxmeer opgewekt op weg naar jubileum: ‘We staan er goed voor’
Voor de tweede keer in een maand liggen BZ&PC 1 en 2 tegenover elkaar in het zwembad. Het eerste team van de waterpoloclub herstelt de rangorde.
Juul van Loon 23-01-23, 07:00
 •  
‘Kom op, Boxmeer!’ Er is altijd íemand in het publiek die de voor de hand liggende grap moet maken, maar de aanmoediging die zaterdagavond door zwembad ’t Hoogkoor klinkt is in ieder geval niet aan dovemansoren gericht. De waterpoloërs van BZ&PC 1 en BZ&PC 2 zijn net begonnen aan hun onderlinge duel in de tweede klasse A en het is duidelijk dat het niet om een vriendschappelijk potje gaat. The game is on, de strijd barst vanaf de eerste seconde los.
Goed signaal
Vier keer vijf intensieve en verhitte wedstrijdminuten later klimmen de twee teams als vrienden uit het water, en is bij Gerardo Petronilia de opluchting zichtbaar. De speler van het eerste wint met zijn ploeg met 7-1 van zijn clubgenoten en daarmee wordt de pijnlijke 9-7 nederlaag van halverwege december tegen het reserveteam weggepoetst.
We waren hier wel op gebrand
Gerardo Petronilia
,,We waren hier wel op gebrand”, zegt de Gennepenaar. ,,Die nederlaag van vorige maand is een goed signaal geweest. De trainingsopkomst en -intensiteit is sindsdien stukken beter. Dat betaalt zich nu uit.”
Dat Petronilia opgelucht is, is te begrijpen, maar aan de andere kant: hij kon niet verliezen. Hij is trainer van beide teams. Daarin is de oud-speler van onder meer het Nijmeegse Aqua Novio echter stellig: ,,Bij een wedstrijd ben ik speler van het eerste. Dat is ook het prestatieteam, we zijn het aan onze stand verplicht te winnen.”
Aanwas
Petronilia is al bijna tien jaar trainer bij BZ&PC, en hij heeft er volgens voorzitter Maurice de Best een belangrijk aandeel in dat er deze avond zo’n twintig waterpoloërs voor de club in het water liggen. Het kost De Best, ondanks dat hij als speler zojuist van zijn trainer heeft verloren, geen moeite om dat toe te geven.
Een fel duel in de wedstrijd tussen het eerste en tweede team van BZ&PC uit Boxmeer.

Een fel duel in de wedstrijd tussen het eerste en tweede team van BZ&PC uit Boxmeer. © Ed van Alem
,,Gerardo is bij ons gekomen en is het trainersvak in gerold. Hij heeft een jeugdteam opgericht dat hij nu samen met mij training geeft. Daardoor hebben we weer wat aanwas en continuïteit. Nu deden bij mijn team mijn zoons van 14 en 16 jaar mee. Dat is voor mij bijzonder, maar ook belangrijk voor de club. Waterpolo heeft het net als andere binnensporten moeilijk.”
Jubileum
Dat is zichtbaar in de rest van de regio: het Cuijkse Merlet, jaren de aartsrivaal van BZ&PC, stopte enkele seizoenen geleden omdat de club geen team meer op de been kon brengen. Het is met uiteenlopende leeftijden en lichamen het prototype van een gemêleerd gezelschap dat in het bad ligt, maar de Boxmeerse club heeft nog steeds twee teams, en ook nog een gemengd jeugdteam.
Als we dit doortrek­ken en goed blijven trainen, dan komt het goed
Gerardo Petronilia
Nu is het nog zaak om in het jaar dat de club het 60-jarig bestaan viert niet te laten ‘verpesten’ door een dubbele degradatie. Het eerste stond voor het onderlinge duel namelijk elfde en laatste, het tweede twee plekken hoger. Het vlaggenschip klimt door de zege in ieder geval alvast een plekje, met na twaalf duels één puntje minder (acht) dan de reserves.
,,Ik maak me daar geen zorgen over”, is Petronilia stellig. ,,We kunnen veel beter dan we tot nu hebben laten zien. Dit was een goede wedstrijd. Als we dit doortrekken en goed blijven trainen, komt het goed.”
Ook De Best maakt zich geen zorgen. Hij kijkt uit naar het jubileum, dat in mei uitgebreid wordt gevierd. ,,De club staat er goed voor, ook financieel.”
 
 
 • Bewegez
 • Café-zaal 't Centrum Boxmeer
 • Installatietechniek C. de Bruijn
 • Cybox internet & communicatie
 • EEF Makelaars
 • 't Hoogkoor
 • HTB
 • Pragmaticon
 • Pub Esser
 • SponsorKliks, gratis sponsoren!