Het ontstaan van BZ&PC


Zoals elke andere club is ook BZ & PC ontstaan door een min of meer toeval omdat er een aantal enthousiaste mensen een idee in de werkelijk heeft omgezet.
Na een aantal oud leden gesproken te hebben en nog diverse stukken uit dag- en weekbladen van het verleden gelezen te hebben kun je het als volgt samenvatten:

logo2

Reeds in 1941 bestond in Boxmeer de vereniging “Bad & Zweminrichtingen Boxmeer”, deze vereniging stond onlogo1der voorzitterschap van zenuwarts dr. W. Nuyens. In 1959 werd zwemvereniging “De Maaszwemmers”opgericht. Deze vereniging kende haar hoogtepunt in 1961. In dat jaar werd in augustus een groot zwemfestijn georganiseerd bij ’t Grootveer aan de Maas. Zelfs radio en televisie waren daarbij aanwezig en het geschatte aantal toeschouwers was 22.000.

Van de overblijvende leden werd in 1963 de Boxmeerse Zwem- en Poloclub opgericht. Dit onder voorzitterschap van Henk Schiks. Toen in mei 1963 het eerste voltallige bestuur werd gekozen tijdens een vergadering bij Hotel Riche, telde de club al 120 leden. Een teken dat er op dat moment grote behoefte was aan een zwemclub. Door de jaren heen heeft de Boxmeerse Zwem- en Poloclub ook diepe dalen gekend, het ledental liep terug, mede door het grote aanbod van diverse sporten welke in Boxmeer beoefend konden worden. Maar de laatste jaren zit de club duidelijk weer in de lift. Op dit moment heeft BZ & PC ongeveer 170 leden.

hoogkoor

 

hoogkoor aanbouw1
Foto sporthal in aanbouw.

hoogkoor naam

De officiële opening van sporthal "t Hoogkoor" was op Zaterdag 20 mei 1972 door Commissaris van de Koningin dr. C. Kortmann. We zijn nu bijna 45 jaar verder en sinds de komst van ESG als beheerder van het sportcomplex is er toch wel wat verandert. Maar het geheel is en blijft oud, en we hopen dat . Jammer dat t.z.t. een compleet nieuw sportcomplex gebouwd gaat worden.
De naam “’t Hoogkoor“ werd gekozen als winnaar van een prijsvraag!

Een aantal mensen die in de tijd lid waren zijn:

Henk Schiks een van de oprichters, zijn zoon die ook Henk heet en bij sommigen van ons nog bekend is als oud beheerder van het 't hoogkoor. Bert Jonker deze is nog steeds ere lid, Piet Versleijen ( oud penningmeester ), Leo Schiks, uiteraard Harry van Haren zelf, Mat van Uden, Wim Aarts, Joop Lejeune ( oud trainer van de waterpolo selectie ) Nol Royendijk, Koos Giezen, en Kees Heurkens. Maar Luus Oosten kennen veel oudere leden ook nog wel.

Toen BZ&PC op 1 mei 1963 werden opgericht, hadden we nog steeds geen zwembad in Boxmeer. Er werd destijds in de Maas gezwommen bij “Beckers” aan het veer In de strenge winter van 1963-1964 was de maas dichtgevroren. In deze zelfde winter werd er door BZ&PC niet getraind!!

De eerste jaren werd er bijna alleen maar gezwommen want een waterpolocompetitie was er toen nog niet. Wat wel leuk was, was dat de club in 1965 al ca. 250 leden telde die voor een groot deel mee deden aan de eerste zwemwedstrijden. Alleen al de organisatie om ouders met vervoer te charteren was een hels karwei. 

De eerste clubkampioenen van BZ & PC zijn bij de dames Luus Oosten en bij de Heren Cor Reijnen.

krant zwemclub

Mede door de ontwikkeling van de Boxmeerse Zwem- en Polo Club werd de vraag naar een overdekt zwembad steeds groter , dit werd ook vergeleken met de omliggende gemeenten die inmiddels wel een overdekt bad hadden. Een overdekt bad is het gehele jaar te gebruiken en niet alleen in de zomer.Na veel gepraat in de Boxmeerse Gemeenteraad en na jarenlang getouwtrek om de financiën voor elkaar te krijgen (er is zelfs een huis aan huis actie gehouden) werd in april 1971 de 1e Spade door Ada Kok in de grond gezet , de waarnemend Burgemeester Schreven mocht de 1e steen leggen.
Pas in 1965 werd het toenmalige Noletbad geopend, het bad genoemd naar J. Nolet welke van 1953 tot 1961 burgemeester van Boxmeer was. De eerste steen is gelegd door Burgemeester Mol (1961 tot 1969 burgervader van Boxmeer)

ada kok
De opening door toenmalig zwemvedette Ada Kok.

Voor de mensen die Ada Kok niet meer kennen: Ze is geboren 06-06-1947 te Amsterdam, zij werd in 1962 Europees kampioene op de 100 meter vlinderslag. Deze prestatie zou ze vier jaar later nog eens overdoen. Toen werd ze met de estafetteploeg ook Europa’s beste op de 4x 100 meter wisselslag. Op de Olympische Spelen van Tokio in 1964 veroverde ze twee zilveren medailles, opnieuw op de 100 meter vlinderslag en op de 4x 100 meter wisselslag.Vier jaar later zette ze op de Spelen van Mexico de kroon op haar werk door een gouden medaille op de 200 meter wisselslag. Toen ze in 1969 afscheid nam van de zwemsport had ze zevenmaal een wereldrecord scherper gesteld.


noletbad

Voordat er een zwembad komt is er vaak veel overleg nodig om ervoor te zorgen dat de afmetingen van zo’n bad voldoen aan de eisen van de KNZB, het scheelde dan ook niet veel of de breedte van het bad was maar 9 meter geworden wat toen al te weinig was om waterpolo te spelen!


krant noletbad
Stukje uit de krant van 1967.

De resten van het zwembad staan nog steeds aan de graafseweg naast de voetbalvelden van Olympia. Een leuk detail is wel dat het Noletbad het eerste zwembad in Nederland was dat voorzien was van een verwarmingsinstallatie voor het zwemwater. Nu nog wordt een deel van het complex gebruikt door de Duivenclub en de Honkbalclub. De machinekamer met de schoorsteen staat er nog steeds ! Boxmeer had toen 10.064 inwoners.

Onderstaand zie je een kopie van de eerste statuten, valt het je ook op dat er gesproken word over de Boxmeerse Zwem en Poloklub! Harry van Haren is destijds naar de Notaris geweest!

notulen

 • Bewegez
 • Café-zaal 't Centrum Boxmeer
 • Installatietechniek C. de Bruijn
 • Cybox internet & communicatie
 • EEF Makelaars
 • 't Hoogkoor
 • HTB
 • Pragmaticon
 • Pub Esser
 • Schaar en Naald
 • SponsorKliks, gratis sponsoren!
 • Vertaalbureau Francissen